Društvene mreže rade prekovremeno kako bi se borile s lažnim vijestima i lažnim korisnicima, aplikacijama za prikupljanje podataka koje se uvuku u Trgovinu Play i neke web-lokacije pokušavaju pretvoriti vaše računalo u generator kripto valute, možda se malo zabranjivate zbog privatnosti vaših osobnih podataka.

Srećom, proces dobivanja vaše kuće nije kompliciran ili čak dugotrajan. Vjerojatno ste već razmišljali o tome da pokušate neke od ovih stvari, i jednostavno niste pronašli pravo vrijeme. Znakovi upućuju na to da pravo vrijeme ne može dugo čekati, jer se stvari događaju u svijetu kibernetičke sigurnosti. Evo pet glavnih stvari koje možete učiniti u nekoliko minuta kako biste povećali vašu privatnost na internetu.

Nabavite upravitelja zaporki tako da možete prestati koristiti loše lozinke posvuda

Osim ako ste savant, vaš mozak može podnijeti samo toliko složenosti kada je u pitanju stvaranje, a zatim pamćenje robusne lozinke. Ako ste poput većine ljudi, vaša se lozinka temelji na osobnim podacima koji su trivijalni za otkrivanje, kao što su rođendani, adrese adresa i godišnjice.

I kažemo “zaporka” jer ćete vjerojatno koristiti istu za višestruke prijave. Možda mijenjate slovo ili broj ovdje ili tamo, ali dopustite mi da vam kažem: Kada se gurne guranje, to neće biti dovoljno.

Srećom, možete pobijediti ovu lošu naviku u samo nekoliko klikova, zahvaljujući upraviteljima lozinki. To su aplikacije i proširenja preglednika gdje morate zapamtiti samo jednu “glavnu zaporku”. Upravitelj generira ostatak a vi ih jednostavno zalijepite u zaslon za prijavu kada to trebate.

Dobri menadžeri čak prepoznaju web-mjesto na kojem se nalazite i predstavit će ispravan unos, umjesto da ga tražite. Nećete morati znati ni zaporku koju generira upravitelj – samo se prijavite u upravitelja, kliknite relevantni unos i zalijepite svoju zaporku u preglednik ili aplikaciju.

Ako se nešto prijavljujete na mobilnom uređaju, obično ćete pronaći i opciju “Automatsko popunjavanje” ako dugo pritisnete mjesto na kojem unesete zaporku. Odabirom ove opcije trebate automatski otvoriti aplikaciju upravitelja zaporki i prebaciti je na nju. Zatim možete kopirati i zalijepiti zaporku s nekoliko dodira.

Bitwarden (preuzimanje za iOS ili Android ), LastPass (preuzimanje za iOS ili Android ) i 1Password (preuzimanje za iOS ili Android ) su solidan izbor, na temelju našeg testiranja.

Postavite dvo-faktorsku autentifikaciju temeljenu na aplikacijama da biste zaštitili svoje mrežne račune

Za web-lokacije i usluge gdje trebate osigurati sigurnost svog računa, kao što je vaša banka, lozinke više nisu dovoljne. U ovom scenariju potrebna vam je autentifikacija s dva faktora (2FA) – konkretno, vrsta za koju mobilna aplikacija generira kodove za prijavu. Nije vrsta na koju ste poslali SMS poruku, jer se oni mogu presresti ili jednostavno ne stići.

S 2FA-om na bazi aplikacija prijavljujete se u aplikaciju ili web-lokaciju kao što je uobičajeno, a zatim otvorite aplikaciju koja generira poseban šesteroznamenkasti kod svakih 30 sekundi. Ova aplikacija za provjeru autentičnosti sinkronizira se s drugom aplikacijom ili uslugom tako da se vaš kôd podudara s onim koji glavna aplikacija ili usluga očekuje. Kôd iz aplikacije za autentifikaciju unesete u aplikaciju ili web-lokaciju koja to traži, a zatim je vaša prijava dovršena.

Google izrađuje vlastitu besplatnu aplikaciju za autentifikaciju za iOS i Android . Nažalost, ne postoji standardizirana metoda za postavljanje računa s 2FA. Amazon, PayPal, eBay i vaša banka će koristiti nešto drugačije sustave i terminologiju.

Vjerojatno je najbrži način da ih sve pokrenete i pokrenete je da napravite Google pretraživanje imenovanjem web lokacije ili aplikacije gdje želite postaviti 2FA i dodavanjem izraza dvofaktorna autentifikacija na zahtjev za pretraživanje.

Postavite VPN ili Tor kako biste zaštitili internetsku vezu od znatiželjnih očiju

Posljednjih nekoliko godina došlo je do eksplozije virtualnih privatnih mreža koje su dizajnirane posebno za osobnu uporabu. Za one koji nisu upoznati s VPN-om, on stvara kriptirani tunel unutar vaše internetske veze koji je teško za presretanje.

To je posebno važno jer je Kongres u ožujku 2017. okončao pravilo o privatnosti koje je spriječilo internetske pružatelje usluga (ISP-ove) – kao što su Comcast, AT&T i Povelja – da prodaju navike pregledavanja oglašivačima. Ako želite da zadrže svoje nosove izvan vaše internetske veze, VPN (ili Tor) je vjerojatno vaša najbolja oklada.

Zapravo, s VPN-om web-lokacije koje posjećujete ne dobivaju čak ni vidjeti vašu osobnu IP adresu, niti vaš ISP može vidjeti gdje ste na kraju otišli. Comcast, na primjer, može vidjeti samo da se povezujete s VPN uslugom, a web-lokacija koju posjećujete može vidjeti samo IP adresu vašeg VPN poslužitelja. To ubija mnogo praksi prikupljanja podataka o lokaciji u jednom naletu.

Tor je sličan VPN-u. Umjesto plaćene usluge, njezini poslužitelji su donirani mreži u interesu kolektivne privatnosti i sigurnosti. Kompromis je da Tor nije brz. Izgrađen je za anonimnost, a ne brzinu, tako da nećete streaming 4K videa s Netflixa.

Zapravo, Netflix i ostali medijski strujni servisi uglavnom imaju slab pogled na VPN-ove i Tor, jer se te mreže često koriste i ponekad zloupotrebljavaju kako bi zaobišle ​​regionalna ograničenja sadržaja.

Toru možete pristupiti putem Windowsa ili MacOS-a putem web preglednika koji se temelji na Mozilla Firefoxu (preuzmite ga za iOS ili Android ). Nažalost, iOS-u i dalje nedostaje službeni Tor preglednik, djelomično zbog toga što Apple zahtijeva da svi web preglednici na iOS-u koriste vlastitu aplikaciju Safari ispod haube. Međutim, tu je službeni Tor preglednik za Android .

Na temelju našeg testiranja tijekom godina, vjerojatno možete imati povjerenja u IVPN (preuzimanje za iOS ili Android ), NordVPN (preuzimanje za iOS ili Android ) i ProtonVPN (preuzimanje za iOS ili Android ). ProtonVPN je relativno nov, ali je također proizvod istih ljudi koji proizvode ProtonMail (preuzimanje za iOS ili Android ), što je jedan od najuglednijih usluga e-pošte s visokom sigurnošću.

Postavite zaključavanje zaslona telefona i održavajte ažurirane aplikacije i operacijski sustav

Sigurnost računa jednako je dobra kao i sigurnost koju koristite za zaključavanje uređaja koji se mogu povezati s njima. Za mobilne telefone, to znači da imate zaključavanje za svoj zaključani zaslon. Na isti način na koji se lozinke više ne mogu smanjiti, nije moguće ni otključavanje telefona.

Naravno, barem na Androidu, način podešavanja varira od telefona do telefona. Ali ako odjeljak s postavkama telefona ima funkciju pretraživanja, isprobajte zaslon za zaključavanje izraza . To bi trebalo podići prečac do dijela postavki telefona koji vam omogućuje postavljanje PIN koda, otiska prsta ili prepoznavanja lica.

S zaključavanjem zaslona, ​​netko tko ukrade vaš telefon nema pristup svemu što može – i zaključat će općenito radoznale ljude oko vas. Ako na telefonu stvorite kontakt za hitne slučajeve, on će biti dostupan putem zaključanog zaslona; pa ako netko pronađe vaš izgubljeni telefon, ili ako vam je potrebna medicinska pomoć i ne možete sami koristiti svoj telefon, niste bez sreće.

Održavanje ažuriranih aplikacija i operativnog sustava pomaže u zatvaranju sigurnosnih rupa, ponekad prije nego što su čak i javno poznate. Ako brand telefona koji obično kupujete ne ažurira vaš operativni sustav nekoliko puta godišnje, preporučujemo da se prebacite na brand koji ozbiljnije shvaća vašu sigurnost.

Za ažuriranja operativnog sustava, Apple je daleko najbolji izbor u ovom odjelu – ali svima se ne sviđa iOS, iPhonesima nedostaje priključnica za slušalice, uređaji mogu postati skupocjeni, a usluge poput Appleovih poruka mogu biti teško razdvojiti ako se želite prebaciti na ekosustav koji nije Apple.

Na Android strani, Googleovi vlastiti Pixel telefoni dobivaju mjesečna sigurnosna ažuriranja, iako ovih dana nemaju ni priključke za slušalice. Ako to nije blokator za vas, onda je Pixel prilično dobar izbor za telefone koji dobivaju ažuriranja. Ako snimite mnogo fotografija, Pixel 3 se obično smatra najboljom kamerom za mobitele na tržištu.