Iako je Google Chrome stalno rastao i postao najčešće korišteni web-preglednik na svijetu, njegovi konkurenti nedavno su se borili kako bi spriječili da taj razmak postane nevjerojatno širok. I do sada smo vidjeli dvije potpuno različite taktike.

Mozilla Firefox (preuzimanje za iOS ili Android ) praktički se transformirao s “Quantum” remontom, a njegov proizvođač je sve više pobijedio bubanj za privatnost korisnika i vaša cjelokupna zakonska prava na internetu, poput neutralnosti mreže. To je jedan pristup: uzmite ono što imate i učinite ga boljim.

U međuvremenu, Microsoft je u posljednje vrijeme imao još jaču borbu od Mozille, s Edgeovim preglednikom koji jedva bilježi tržišni udio unatoč tome što je instaliran u sustavu Windows 10. Vjerojatno je patio od početnog nedostatka podrške za proširenja preglednika kao što su upravitelji zaporki i blokatori oglasa, i zakašnjelo proširenje na iOS i Android.

Ali sada, Microsoft baca ručnik. Ne samo da će se buduće verzije Edgea temeljiti na Chromiumu – programskom kodu otvorenog koda koji Google koristi za izradu Chrome preglednika – ali Edge više neće zahtijevati Windows 10 i moći ćete zasebno preuzeti beta test verzije zasebno iz programa Windows Insider.

Digitalni trendovi nedavno su uočili raspravu o Redditu (download za iOS ili Android ) gdje je Microsoftov predstavnik tražio dodatne informacije. Na podređenom izdanju sustava Windows Insider , voditelj projekta Edge Kyle Alden rekao je : “Još se ne možemo obvezati na određeno vrijeme, ali planiramo to učiniti dostupnim kao zasebno preuzimanje, tako da možete instalirati da li ste konfigurirani za Windows Insider gradi. ”

To je važno jer Microsoft Edge trenutno zahtijeva Windows 10 – tako da kao predinstalirana aplikacija sada jedini način da javnost testira nadolazeće verzije preglednika jest Windows Insider program.

Windows Insider je javna platforma za testiranje sustava Windows koja pomaže Microsoftu da otkrije greške prije nego što se ažuriranje operativnog sustava objavi svima (iako je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do grubih poteškoća).

Ako je rub na bazi Chromiuma dostupan neovisno o Insideru sustava Windows, nećete morati pokrenuti testnu verziju sustava Windows samo da biste pristupili testnoj inačici preglednika.

Microsoft trenutno planira testiranje na bazi Chromiuma za testiranje prije druge polovice 2019. godine.