Blockchain tehnologija se obično povezuje s Bitcoin i drugim kripto valutama, ali to je samo vrh ledenog brijega. Neki ljudi misle da bi blockchain mogao pretvoriti niz važnih industrija, od zdravstvene zaštite do politike.

Bilo da ste jednostavno u potrazi za ulaganjem u Bitcoin , trgovinu nekim Ethereumom , ili ste samo zaintrigirani o tome što je zapravo paketić paketića, došli ste na pravo mjesto.

Iako tehnologija blockchain nije jednostavna kada kopate u knjigama, osnovna ideja nije teško pratiti. To je zapravo baza podataka koju potvrđuje šira zajednica. To je zbirka zapisa koje gomila nadgleda i održava, umjesto da se oslanja na jednu jedinicu, poput banke ili vlade, koja najvjerojatnije sadrži podatke o određenom poslužitelju. Naravno, fizičku bazu podataka koja se čuva na papiru ne može upravljati desecima tisuća kolega. Tamo dolaze računala i internet.

Što je blok?

Svaki “blok” predstavlja broj transakcijskih zapisa, a “lančana” komponenta ih sve povezuje zajedno s hash funkcijom . Kako se zapisi stvaraju, oni su potvrđeni distribuiranom mrežom računala i upareni s prethodnim unosom u lancu, čime se stvara lanac blokova ili blok-lanac.

Cijela blok-lanac zadržava se na toj velikoj mreži računala, što znači da nitko nema kontrolu nad svojom poviješću. To je važna komponenta, jer potvrđuje sve što se dogodilo u lancu prije, a to znači da se nitko ne može vratiti i promijeniti stvari. To čini blockchain javnom knjigom koja se ne može lako mijenjati, dajući joj ugrađeni sloj zaštite koji nije moguć sa standardnom, centraliziranom bazom podataka.

Premda su nam tradicionalno bile potrebne te središnje vlasti da uzajamno vjeruju i ispunjavaju potrebe ugovora, blockchain omogućuje da naši vršnjaci garantiraju na automatiziran i siguran način.

To je inovacija blockchaina i zato se može čuti da se ona koristi kao referenca za stvari koje nisu Bitcoin i druge kripto valute. Iako se još uvijek uopće ne koristi, blockchain se može koristiti za održavanje različitih informacija. Organizacija pod nazivom Follow My Vote pokušava je upotrijebiti za elektronički sustav glasovanja koji je sigurniji od modernih verzija, a pružatelji zdravstvenih usluga mogu ga jednog dana koristiti za obradu podataka o pacijentima.