Dana 19.04.2022. iz Zagreba smo krenuli u Beograd sa zadatkom studijsko putovanje kroz projekt „Prozor u svijet“ kodni broj UP.02.2.2.06.0085.
20.04.2022. u 16:00h sastali smo se s Udrugom za mlade i studente sa invaliditetom Beograd (Udruženje za mlade i studente sa invaliditetom). Nakon uvodne riječi voditelja projekta gosp. Mladena Plazibata i predstavljanje aktivnosti udruge ORR „Svi smo protiv“ i uvodne riječi gosp. Ivan Miletić koji je također predstavio rad svoje Udruge, započeli smo razmjenu iskustava u radu s osobama s invaliditetom. Udruga je osnovana s ciljem mogućnosti izjednačavanja mladih i studenata s invaliditetom. Naglasak je stavit na obrazovanje studenata s invaliditetom i kako pružaju podršku studentima da se upišu na fakultet, koja su njihova prava, koji fakulteti imaju pristupačnost. Također su preko IPA fondova zaposlili tri osobe koje su pružale osobnu asistenciju studentima s invaliditetom. Najzanimljiviji projekat je “Aplikacijom do diplome” uz pomoć čega su izradili aplikaciju za pametne telefone kako bi sve potrebne informacije koje se odnose na obrazovanje nalazile na jednom mjestu. Članovi Udruge i korisnici usluga su podijelili svoja iskustva i koje su im bile prednosti kroz aplikaciju.
21.4.2022. u 15:00h sastali smo se s Udrugom osoba s invaliditetom Beograd (Udruženje osoba sa invaliditetom Beograd). Nakon uvodne riječi voditelja projekta gosp. Mladena Plazibata i predstavljanje aktivnosti udruge ORR „Svi smo protiv“ i uvodne riječi gđa. Gordana Pušara koja je također predstavila rad svoje Udruge, započeli smo razmjenu iskustava u radu s osobama s invaliditetom. Kako je Udruga osnovana s ciljem socijalne i zdravstvene zaštite, pravne sigurnosti u radu i zapošljavanja osoba s invaliditetom na sastanku naglasak je stavit na zapošljavanje osoba s invaliditetom. Gđa Gordana Pušara je istaknula kolika je važnost zapošljavanja osoba s invaliditetom i koliko to utječe na njihovo zdravlje, samopouzdanje, a isto tako ih čini ekonomski neovisnima o obitelji ili državi te ne stavlja u rizik od siromaštva i socijalne isključenosti. Osim što preko javnih radova i sami zapošljavaju osobe s invaliditetom predstavila je i radionice diskriminacije i tribine pod nazivom „diskriminacija NE, zapošljavanje DA“, psihološke radionice podrške osobama s invaliditetom i sl. aktivnosti u kojima se bore kako bi osobe s invaliditetom bile zaposlene i tražile posao.
22.4.2022. u 09:00h sastali smo se s Sportski klub “Singidunum”. Nakon uvodne riječi voditelja projekta gosp. Mladena Plazibata i predstavljanje aktivnosti udruge ORR „Svi smo protiv“ i uvodne riječi gđa. Anđelka Branković koja je također predstavila rad svoje Udruge, započeli smo razmjenu iskustava u radu s osobama s invaliditetom. Gđa. Anđelka Branković također je predstavila važnost sportskih aktivnost za osobe s invaliditetom, ali se složila i s time da sport nije trajno rješenje za njihov život. Kao prvo sport prije svega ima svrhu osnaživanja. Kroz sport se pojedinci uče preuzimanju kontrole nad svojim životom i stječu sposobnost poduzeti neke akcije da se stvari s kojima su nezadovoljni promijene. Nadalje, sport je izrazito važan za formiranje identiteta. Sportaše s invaliditetom se sve češće gleda prvo kao sportaše, a tek onda kao osobe s invaliditetom. Također, organizirana fizička aktivnost unutar sportskih klubova i zajednica ima veći efekt na mentalno zdravlje i socijalnu inkluziju pojedinca od same aktivnosti. Naime, sudjelovanje u grupnoj fizičkoj aktivnosti potiče socijalizaciju što je važna komponenta razvoja identiteta. Nastavno na svoje objašnjenje o sportu dodala je i važnost korištenja novih tehnologija, odnosno računala, jer smatra da ima veliku ulogu u ostvarenju socijalnog života osoba s invaliditetom u smislu vremena, kvalitete rada i života i slično, što se može u određenoj mjeri riješiti primjenom ICT ili neke druge tehnologije. Korisnici Udruge su predstavili svoja postignuća u sportu i koliko im je sport pomogao u životu, ali su pokazali i oduševljenje za rad na računalu i mogućnost zapošljavanja.